Voor het veilig werken op hoogte kun je verschillende dingen doen. Zo zijn er verschillende soorten valbeveiliging. Denk hierbij aan dakrandbeveiliging, ankerpunten, kabelsystemen, valblokken, kooiladders en harnassen. Het is afhankelijk van de situatie en de werkzaamheden welke valbeveiliging je nodig hebt. In dit artikel bespreken we de verschillende soorten valbeveiliging voor het veilig werken op hoogte.
Verschillende soorten valbeveiliging
Wanneer je werkzaamheden op hoogte uitvoert, is het belangrijk dat dit altijd veilig gebeurt. Je kunt verschillende soorten valbeveiliging toepassen. Om de werkplek te beveiligen, kies je voor collectieve valbeveiliging zoals dakrandbeveiliging. Maar je kunt ook individuele maatregelen toepassen. Hieronder vind je de meest voorkomende oplossingen voor veilig werken op hoogte.
Dakrandbeveiliging
Veiligheid gaat voor alles. Met tijdelijke dakrandbeveiliging ga je altijd veilig het dak op. Er is dakrandbeveiliging voor zowel platte als schuine daken. De producten zijn zo licht dat ze zelfs door één persoon zijn te bevestigen. Bovendien is het makkelijk te monteren. Het voordeel is dat er geen verankering nodig is in het dak zelf.
Kabel- & railsystemen
Een kabel- of railsysteem wordt vaak toegepast bij werkzaamheden op daken. Door twee of meerdere ankerpunten te verbinden met een staalkabel, ontstaat een valbeveiligingssysteem. Doordat je bent aangelijnd, kun je je werk altijd veilig uitvoeren. Bovendien heb je voldoende bewegingsvrijheid.
Harnassen
Een harnas is één van de belangrijkste vormen van valbeveiliging. Voor het werken in besloten ruimten zoals silo’s of ketels bieden harnassen optimale veiligheid. Er zijn verschillende typen harnassen. Welke soort jij nodig hebt is afhankelijk van de situatie. Een specialist in veilig werken op hoogte kan je hierover adviseren.
Kooiladders
Kooiladders bieden een veilige en makkelijke toegang tot daken of bijvoorbeeld zendmasten. Het voordeel van een kooiladder is dat deze licht in gewicht zijn, makkelijk en snel te plaatsen zijn en toe te passen zijn op bijna alle gevels. Een kooiladder is verplicht vanaf drie meter klimhoogte. Daarnaast moet deze aan de bovenkant beveiligd zijn. Soms is het ook nodig om de kooiladder vanaf de onderkant af te sluiten, zodat onbevoegden geen toegang hebben.
Valblokken
Een valblok zorgt ervoor dat de lijn niet verder naar beneden kan wanneer iemand valt. Een valblok is namelijk voorzien van een zelfblokkerende functie. Een valblok, of valstopper, is beschikbaar in diverse lengtes.
Met een risico inventarisatie en evaluatie kun je duidelijkheid krijgen over het soort valbeveiliging dat bij jouw situatie past. Wil je meer weten over veilig werken op hoogte? Neem dan vrijblijvend contact op met een specialist op het gebied van valbeveiliging.