Vaak wordt gedacht dat een woonverzekering afsluiten alleen bedoeld is voor eigenaren van koopwoningen. Dit is echter een misvatting. Het beschikken over een bepaalde woonverzekering kan ook voor huurders een uitkomst zijn. Iedereen die in een huis woont kan namelijk het slachtoffer worden van een inbraak, diefstal, waterschade of storm. Om die reden heeft Univé verschillende pakketten in het aanbod opgenomen, in de vorm van een inboedelverzekering, opstalverzekering of een combinatie van beide. Het pakket van je keuze is al binnen 5 minuten online af te sluiten, zodat je voortaan nooit meer onnodige risico’s loopt. Denk aan het zelf opdraaien voor alle schade, wat je eenvoudig financieel kan ruïneren.

 

Deze verzekering is verplicht voor wie een huis in eigendom heeft

De opstalverzekering is een verplichte woonverzekering. Tenminste, dit geldt voor huizenbezitters. Met deze verzekering ben je gedekt tegen alle schade aan je huis en alles wat eraan vastzit. Hierbij kun je denken aan uiteraard de vloer, muren en het dak, maar ook bijvoorbeeld aan de keuken, de badkamer en het tuinhuis. De zonnepanelen op het dak vallen overigens ook binnen de opstalverzekering. Deze zijn immers niet zonder deze los te maken mee te nemen. Ditzelfde geldt voor de eventuele laadpaal in de tuin, waar je je elektrische auto mee oplaadt. Mocht de ontstane schade dusdanig groot zijn, dan worden de kosten voor vervangende woonruimte vergoed vanuit dit pakket, net als de mogelijke herbouw- of herstelkosten.

 

Dit houdt een inboedelverzekering in

Naast de opstalverzekering Univé is er nog de inboedelverzekering. Deze twee worden nog regelmatig door elkaar gehaald, maar hebben toch compleet andere eigenschappen. De inboedelverzekering is bedoeld voor het verzekeren van alle spullen in je huis. Hierbij valt werkelijk aan alles te denken dat je maar ziet liggen of staan. Denk aan het bankstel, de eettafel, die fraaie kast die tegen de muur staat en het dure tapijt op de vloer. Maar ook alle apparatuur die in huis te vinden is, valt onder inboedel. Voorbeelden daarvan zijn alle smartphones, tablets, laptops, koffiemachines, wasdrogers en wasmachines die er te vinden zijn. Wist je bijvoorbeeld dat als je je mobiele telefoon per ongeluk uit je handen laat vallen waardoor het scherm kapot is, dit vanuit de inboedelverzekering vergoed kan worden?

 

Belangrijke tips om schade te voorkomen

Het voorkomen van ellende heeft natuurlijk altijd de voorkeur. Wil je bijvoorbeeld de kans op een woningbrand minimaliseren, dan zijn er handige tips waar je je voordeel mee kunt doen. Zo is het belangrijk dat je bijvoorbeeld je smartphone nooit langer aan de lader laat liggen dan nodig is. Veel mensen kiezen ervoor om gedurende de nacht hun mobiele telefoon op te laden. Heb je een snellader, dan is de kans erg groot dat het apparaat al binnen een paar uur volledig is opgeladen, terwijl jij pas uren later weer wakker wordt. In die tijd kan er veel gebeuren, waaronder oververhitting van het apparaat en kortsluiting. Zo zijn er op de website van Univé vele tips te vinden op verschillende gebieden.