Het leven is het afgelopen jaar fors duurder geworden. Dat betekent dat veel mensen in Nederland de broekriem moesten aantrekken. Het spreekt voor zich dat mensen op zoek gaan naar manieren om geld te besparen. Een van de dingen die je kunt doen, is een goede woonverzekering afsluiten. Dat klinkt misschien tegenstrijdig, want hoe kan een verzekering leiden tot een kostenbesparing? Wij leggen je dit graag uit. We laten je ook zien welke woonverzekeringen er zijn en wat jij in jouw situatie nodig hebt. Tot slot late we ook zien waar je moet zijn om voor een zacht prijsje een goede polis af te sluiten. Je zult zien dat er veel voordeel te pakken valt. 

Het nut van een woonverzekering

Hoe kan een verzekering geld besparen? Omdat een verzekering je risico’s uit handen neemt die je heel veel geld zouden kunnen kosten. Je hebt niet altijd in de gaten welke risico’s je loopt wanneer je zonder verzekering leeft. Er kan altijd iets in je woning gebeuren waardoor je (veel) schade oploopt. Denk bijvoorbeeld aan een situatie waarin de vlam in de pan slaat. Misschien is het vuur snel gedoofd, maar je zult zien dat ook de rook die vrijgekomen is, heel veel schade kan aanrichten. Vandaar dat het belangrijk is om een verzekering achter de hand te hebben om deze schade te herstellen. Een goede woonverzekering is het vangnet dat je nodig hebt wanneer je door rampspoed getroffen wordt. Zorg er daarom altijd voor dat je er een afgesloten hebt. 

Welke opties heb je? 

Een woonverzekering bestaat eigenlijk uit twee verzekeringen: de inboedelverzekering en de opstalverzekering. Of je beide nodig hebt, hangt af van je woonsituatie. Wat je altijd nodig hebt, is de inboedelverzekering. Deze polis dekt namelijk de schade die ontstaan is aan je spullen. Dit kan ontstaan zijn door een klein ongelukje, bijvoorbeeld dat je je tablet van het aanrecht hebt laten vallen, maar ook door grote ongelukken, bijvoorbeeld door een lekkende waterleiding. De kosten van dergelijke ongelukken kunnen heel snel oplopen want je spullen repareren of laten vervangen, is een kostbare aangelegenheid. Wist je dat een inboedelverzekering je ook helpt wanneer je slachtoffer bent geworden van cybercriminelen? Deze vorm van misdaad wordt helaas nog onderschat terwijl deze bandieten grote schade kunnen aanrichten. Heb je een goede inboedelverzekering afgesloten, dan kun je een beroep doen op je verzekering om de schade te laten uitkeren. 

De opstalverzekering voor huiseigenaren 

De tweede woonverzekering is de opstalverzekering. Of je een opstalverzekering Univé nodig hebt, hangt af van of je het huis waarin je woont, gekocht hebt. De opstalverzekering dekt namelijk de schade die ontstaan is aan de woning zelf, of aan alles wat aan de woning vastzit. Heb je dus bijvoorbeeld geïnvesteerd in de verduurzaming van je huis, dan kun je schade aan je zonnepanelen ook uit je opstalverzekering halen. Mocht de schade aan je woning zo groot zijn dat je tijdelijk elders moet verblijven, dan dekt je verzekeraar ook die kosten. Kijk op de site van Univé om je polis vandaag nog af te sluiten.